26 Nisan 2013 Cuma

Çiçek Dünyasındaki İlginç Bilgiler


Kış aylarındaki keyif unsurlarından biri olan, ülkemize has sahlep tozu orkidelerin yumrularından elde ediliyormuş. Güney kutbu hariç bütün iklimlere yayılmış 20 binden fazla orkide çeşidi var. Mesela Anadolu ve Kıbrıs’ta yetişen birçok orkide cinsi mevcut. Hatta bunların bir bölümü ‘Sahlepgiller’ olarak tanınıyor.
Dünyanın en zor açan çiçeği safran çiçeğiymiş. Kendi ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen bu çiçek; kozmetik, gıda ve ilaç endüstrisi gibi sektörlerde kullanılıyor.
Bolivya’da yetişen, az rastlanır bir bitki olan Puya Raimondii, sadece 150 yılda bir çiçek açıyormuş.
Hayat, aşk ve ölümsüzlük sembolü olan lalenin ortaya çıkması, Konfüçyüs zamanına dayanıyor. 1600’lerin sonlarına doğru, Hollanda’da lale tohumlarının ücretlerinin bazen çok değerli metal fiyatlarının dahi üstüne çıktığı olmuş. Tek bir soğanın ücretinin 2000 Amerikan dolarının üstünde satıldığı söyleniyor.
Modern malzemelerin kullanımından önce cankurtaran yeleklerinin yapımında ayçiçeği sapları kullanılırmış.
Geçmiş zamanlarda lalenin çiçek soğanı normal soğan olarak da kullanılırmış.
1.Dünya Savaşı’nda Alman askerlerinin üniformaları ısırgan otu çiçeğinin liflerinden yapılırmış.
Dünyadaki en büyük orkide 20 m uzunluğundaymış.
Dünyadaki en pahalı çiçek Altın Orkideymiş. Malezya’da Kinabalu dağında yetişen bu çiçek 15 yaşına geldiğinde çiçek açıyor. Bu orkidenin fiyatı ortalama 5 bin dolar.
Guinnes Rekorlar Kitabı’na da geçen dünyanın en büyük gülü Amerika Arizona’da yetiştirilmiş. Büyüklüğü bir futbol sahası kadar olan gül çiçek açtığı zaman 200 binden fazla çiçek veriyormuş.
Krizantem Feng Shui’ye göre bulunduğu ortama mutluluk getirirken ve Japonya’da her yıl 9 Eylül’de festivali düzenlenirken, Malta’da ise aynı çiçeğin cenazelerde kullanılmasından dolayı evde bulundurulmasının uğursuzluk getirdiğine inanılıyor.
Dünyadaki en büyük ve en kötü kokan çiçek Titan Arum çiçeğiymiş. 3 m’ye kadar uzayan bu çiçeğin bir diğer adı da – kokusundan dolayı – ceset çiçeği. Ne kötü bir isim…
Bir arının 1 litre bal yapabilmesi için yaklaşık 2 milyon çiçek gerekiyormuş.
Japon geleneğinde hasta kişiye kesme çiçek götürmek uğursuzluk getiriyor. İnanışa göre çiçekler kesildiği için zaten ölü sayılıyor; o sebeple de saksıda canlı çiçek götürülüyormuş.
Bazı kaynaklara göre çiçek aranjmanı geleneği MÖ 2500 yıllarındaki Mısır kültürüne dayanıyor.
http://www.ciceksepeti.com/blog/post/2010/07/31/cicek-dunyasindaki-ilginc-bilgiler.aspx

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder